Od danas 17.03 se selimo na novi forum. Registrujte se i nastavite sa svaodnevnim radom na forumu. tipodrom.com/forum

Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1 Platne kartice za internet taj Uto Okt 25, 2011 1:59 pm

NoName

avatar
Admin
Admin
Platne kartice za internet
Uputstvo o načinima uplate na online kladionice, i o načinima plaćanja internetom uopšte

Uputstvo je nastalo kao odgovor na Vaše mailove, i brojne nedoumice koje vladaju uopšte – vezanih za plaćanje internetom. Uputstvo je nastalo delom i informacijama naših posetilaca, kojima se ovim putem zahvaljujemo. Ukoliko imate novih informacija o načinima plaćanja putem interneta u Vašoj zemlji, svaka informacija je dobrodošla, i biće iskorišćena kako bi uputstvo bilo kompletnije.

Na teritoriji Srbije postoji više banaka koje nude kartice sa opcijom plaćanja na internetu. Većina vodećih banaka (Vojvođanska banka, Hypo, Raiffaisen, itd) imaju neku od kartica u svom asortimanu koja omogućava plaćanje preko interneta.

Detaljnije ću se osvrnuti na kartice Erste banke čije usluge koristim prilikom plaćanja internetom. Erste banka nudi izuzetno povoljnu varijantu VISA Electron omladinske kartice. VISA Electron omladinska kartica nema troškove izdavanja, ni troškove mesečnog održavanja.
Osnovne informacije o kartici:

Namenjena je mladima od 16 do 27 godina
Identifikaciona kartica za omladinski dinarski tekući račun (prilikom isplate i uplate gotovina na prodajnim punktovima Erste Bank)
Debitna platna kartica
Rok važenja 5 godina
Međunarodna platna kartica
Sigurniji i brži način raspolaganja novcem
Vaša sredstva su Vam dostupna bilo gde u svetu 24 časa dnevno, 7 dana u nedelji
Plaćanje putem Interneta, uz opciono aktiviranje usluge 3D Secure
Bez troškova održavanja
Podizanje gotovine na bankomatima Erste Grupe bez nadoknade
Više informacija o Visa Electron omladinskoj kartici možete pogledati ovde.

U Crnoj Gori Atlasmont banka nudi opcije Visa Electron i Visa Master Card, čije je održavanje besplatno.
Osnovne informacije o kartici:

Korisnik može plaćati robe i usluge u zemlji i inostranstvu samo do visine sredstava koja se nalaze na računu za potrošnju (korisnik ne može otići u minus)
Kartica se izdaje na period od 1 godine, nakon čega se automatski reizdaju na 2 godine
Banka ne uzima proviziju na plaćanje karticom
Provizija za podizanje novca na automatima drugih banaka je 2% od ukupne sume (ili minimalno 2 eura)
Na karticu se čeka najviše 7 dana
Više informacija o Visa Electron kartici možete pronaći ovde.

U Bosni i Hercegovini, Raiffeisen Banka, nudi opciju VISA Electron kartice, sa opcijom za plaćanje internetom. Period podnošenja zahteva, do dobijanja kartice je do 10 dana.
Potrebni dokumenti:

kopija lične karte
uverenje o prebivalištu (obrazac iz CIPS, može i starijeg datuma)
popunjen zahtev u banci.
Više informacija o karticama Raiffeisen banke možete da vidite ovde.

Bezbednost prilikom plaćanja na internetu
U nastavku ovog teksta ću Vam dati određene savete kako da izbegnete razne zamke u koje možete da upadnete prilikom plaćanja na internetu. Ako se budete pridržavali ovih saveta, nećete sačuvati samo svoje pare, nego i svoje živce. Nemojte da Vas ovaj tekst uplaši, jer on obuhvata neke od najgorih mogućih situacija koje Vas mogu snaći, a koje nisu toliko česte. Veća je šansa da će Vam neko oteti novčanik na ulici kada izlazite iz kladionice nego da će te biti žrtva prevare na internetu, ali bolje je biti informisan, jer time još više smanjujete verovatnoću.
Pa da krenemo sa savetima:

Instalirajte Antivirus ili neko Internet Security rešenje (NOD32, Kaspersky, AVG IS, Norton). Skenirajte ceo računar i pobrinite se da je antivirus uvek sa novom bazom virusa (update). Preporučio bih Vam neki od besplatnih antivirus programa kao što su Avast, AVG, Avira. Od antivirus programa što se plaćaju preporuka je NOD32 i Kaspersky.
Koristite web browser novije generacije. Preporučio bih Vam Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera i Safari. Ako imate Internet Explorer 6, izloženi ste riziku, jer on ima više rupa od švajcarskog sira.
Uvek proverite adresu sajta (npr www.facebook.com). Nekada sajtovi mogu da Vas pošalju na sajt koji je totalna kopija pravog sajta i jedina razlika koja može da oda prevaru je URL adresa sajta koja se razlikuje od originala (www.ficebook.com). Na internetu se ta vrsta prevare zove Phishing ili „pecanje“. Više informacija
Proverite sajt na kojem plaćate. Ako sajt izgleda amaterski, loše odrađen, nudi neke nerealno dobre ponude, npr. novi automobil za 100 eura koji dobijate odmah po uplati, to su prvi simptomi prevare. Na Google-u vidite da li se ljudi žale da su prevareni na tom sajtu.
Nemojte koristiti istu šifru na sajtovima na kojima plaćate kao i na ostalim sajtovima. Smislite neku novu šifru, sa što više slova, brojeva i ostalih znakova.
Ako koristite wireless, nemojte „pozajmljivati“ internet od komšija. Taj komšija ako malo veće kompjutersko znanje, može da vidi sve šta radite na internetu, koje sajtove gledate, i većinu username i password-a koje kucate na raznim sajtovima i forumima koji nemaju enkripciju kao npr. Gmail, Facebook, Bet-at-Home i ostali ozbiljniji sajtovi.
Ako Vam je na svim sajtovima ista šifra, može Vam ući u email, facebook, i sve sajtove na kojima nađe Vaš username. Ovo pravilo naročito važi ako ste u nekom većem gradu.


________________________________________________________________________________
Registruj se i zaradi
Pogledaj profil korisnika http://tipodrom1x2.serbianforum.info

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu